امکان جبران کاهش ارزش یارانه با اختصاص ۱۴۰ همت منابع بلاتکلیف بودجه ۱۴۰۲-راهبرد معاصر
قتل سه خواهر توسط برادر در بروجرد / قاتل دستگیر شد پرسپولیسی‌ها خواهان اخراج درویش شدند سپاهان قهرمان سوپرجام ایران شد ببینید/ پوتین: آرزوی بهترین‌ها را برای رهبر ایران داریم ببینید/ استقبال رسمی ولادیمیر پوتین از مسعود پزشکیان در کاخ کرملین ببینید/ ادای احترام پزشکیان در میدان سرخ مسکو ببینید/ آرزوی بغض‌آلود ابراهیم نبوی در شب پیروزی پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ سانحه هوایی مرگبار در کره جنوبی؛ پَر و خون در هر ۲ موتور هواپیما پیدا شد رابطه اوباما و همسرش شکرآب شده؟ / اوباما به سراغ همسر سابق برد پیت رفت؟ درگیری حسینی و رضاییان در اردوی استقلال / صدای کاپیتان استقلال را همه شنیدند برنامه بازی‌های فوتبال امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول ۱۵ زمین‌لرزه در ۳ نقطه فارس طی امروز رخ داد وقوع زلزله ۴.۷ ریشتری «وحدتیه» در استان بوشهر انفجار بقایای جنگی در ایلام ۲ مصدوم بر جا گذاشت صدور دسته چک از ۳۰ دی ماه منوط به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان شد

امکان جبران کاهش ارزش یارانه با اختصاص ۱۴۰ همت منابع بلاتکلیف بودجه ۱۴۰۲

با توجه به مابه‌التفاوت نرخ ۲۳ هزار تومانی و نرخ فروش ارز دولت در سامانه نیما ۱۴۰ همت منابع ریالی بیشتر به دولت خواهد رسید که با توجه به تورم سال جاری و کاهش ارزش یارانه‌ها این رقم باید به یارانه‌های نقدی اضافه شود.
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۸ - ۱۸ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 07
کد خبر: ۱۷۲۱۳۲

به گزارش راهبرد معاصر، با توجه به جزئیات اعلام شده از لایحه بودجه سال 1402 و گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، مجموع درآمدهای نفتی در بودجه، 21 میلیارد دلار پیش‌بینی شده است. نکته اصلی در این زمینه نرخی است که براساس آن ارز حاصل از صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی به ریال تبدیل می‌شود.

 

در لایحه بودجه نرخ تسعیر مانند سال گذشته 23 هزار تومان در نظر گرفته شده است و به نظر می‌رسد که علت عدم تغییر این نرخ بعد روانی آن باشد چرا که به گفته احسان خاندوزی وزیر اقتصاد ارز دولت براساس نرخ نیما به ریال تبدیل می‌شود که در حال حاضر نرخ 28 هزار و 500 تومانی دارد.

 

وی گفته بود که دولت هرچه ارز در اختیار دارد، به‌قیمت نیمایی برای خرید کالای اساسی در اختیار واردکنندگان قرار می‌دهد، بنابراین حتی اگر قیمت ارز، به دو برابر رقم کنونی هم افزایش یابد، نفعی متوجه دولت نمی‌شود.

 

به عبارت دیگر ارز حاصل از صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی به همراه ارز حاصل از صادرات پتروشیمی‌ها در سامانه نیما عرضه می‌شود، در نتیجه ارز دولت نه با نرخ 23 هزار تومانی بلکه براساس نرخ نیما به ریال تبدیل می‌شود. به این ترتیب و براساس برآوردهای انجام شده درآمد ریالی دولت از محل فروش نفت و فرآورده‌های نفتی افزایش حدود 140 هزار میلیارد تومانی خواهد داشت.

 

تداوم بلاتکلیفی 140 همت از منابع ریالی بودجه 1402/ مجلس از این رقم برای پوشش کاهش ارزش یارانه استفاده کند

گفتنی است، برای رقم 140 هزار میلیارد تومانی که به آن اشاره شد، در لایحه دولت پیش‌بینی هزینه‌ای وجود ندارد. با توجه به این مسئله و ماهیت درآمدهای نفتی باید این رقم به بودجه یارانه‌ها اضافه شود. براساس آمارهای رسمی پیش‌بینی تورم در سال جاری حدود 40 درصد و بیشتر است.

 

به این ترتیب ارزش یارانه ریالی که دولت از شهریور ماه و پس از حذف ارز ترجیهی به مردم پرداخت می‌کند متناسب با تورم کاهش یافته است. بنابراین می‌توان از این مابه‌التفاوت برای پوشش بخشی از کاهش ارزش یارانه‌ها استفاده کرد.

 

در زمان حاضر لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است و پس از آن به صحن مجلس خواهد رفت. در شرایط رکود تورمی فعلی که چند سالی است در کشور حکم فرما است، مجلس نباید در این موضوع اغماض کند چرا که در غیر این صورت فرآیند پرداخت ریالی یارانه به همان مسیر تثبیت شده گذشته باز خواهد گشت.

 

امکان انتفاع دولت از افزایش نرخ ارز در بلند مدت

اگر چه دولت مردان اعلام می‌کنند که دولت به سبب عرضه ارز خود در سامانه نیما انتفاعی از افزایش نرخ ارز نخواهد برد اما باید توجه داشت که نرخ سامانه نیما معمولا با فاصله زمانی بیشتری افزایش پیدا می‌کند در نتیجه دولت در بازه زمانی طولانی‌تری از این افزایش نرخ بهره خواهد برد و در نهایت درآمدهای ریالی دولت به سبب تغییر نرخ نیما افزایش پیدا خواهد کرد.

 

یکی از ضرورت‌های افزایش یارانه‌ها این است که دولت از افزایش نرخ ارز انتفاع کسب نکند. مجلس باید درآمدهای حاصل از مابه التفاوت نرخ 23 هزار تومان و نرخ سامانه نیما را به مردم پرداخت کند تا دولت‌ها روی نوسانات بزرگ ارز که کالاهای اساسی ومعیشت مردم را تحت تاثیر قرار می‌دهد حساب باز نکنند./ تسنیم

ارسال نظر